Frigópalántával gyorsabban terem a szamóca

Frigópalántával gyorsabban terem a szamóca

A szamóca, vagy ahogy sokan szívesen nevezik, a földieper a gyümölcsök üdvöskéje, mert a palántája az ültetést követő évben már gyümölcsöt terem.

Ezért kedvelik és termelik olyan sok kertben, és talán ezért mondja Kosztolányi a "Zsivajgó természet " című kis remekművében, hogy ő a színinövendék: alig hogy fellép a színpadra, gyorsan főszereplővé avanzsál.

frigopalanta szamoca 02

Könnyű termeszteni

Termelése nem igényel valami nagy szaktudást – legalább is a házikertekben nem! A gyökeres, leveles palánták gyökérzetét vissza kell metszeni, és el kell ültetni a jól megtrágyázott és gondosan előkészített ágyásba.. Nem szabad mélyen ültetni, mert akkor a gyökérzet befullad, de magasan se, mert akkor meg kiszárad. Ültetés után kötelező az alapos öntözés. A további, ápolási munka a gyomirtás kapálással, gyomlálással, a rendszeres öntözés és a műtrágyázás is szükséges ahhoz, hogy a következő év májusának végén szedni lehessen az illatos, zamatos és tartalmas gyümölcsöket. Az ültetés még akkor is eredményes lehet, ha augusztusban végezzük el.

frigopalanta szamoca 03

Hogyan gyorsítsunk?

Van egy módszer, amivel még rövidebb idő alatt termelhetünk földiepret. Ez a frigó palánták ültetése. A frigópalántákat késő ősszel szedik fel és hűtőházban teleltetik át. A levéltelen, de nagy, bojtos gyökérzettel rendelkező palántákat most elültetve, azok áprilisban már elvirágoznak és május-júniusban gyümölcsöt érlelnek.

Frigópalántákat a faiskolai lerakatokban lehet beszerezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR