Kell-e metszeni a fügebokrot?

Kell-e metszeni a fügebokrot?

A fügebokrot – a többi gyümölcsbokrokhoz hasonlóan – metszéssel kell karbantartani.

A metszés azonban a fügebokor esetében igen egyszerű dolog: a sűrűn álló ágakat kell megritkítani és az elöregedett, elkopaszodott ágakat kell tőből kifűrészelni. A termővesszőket nem kell (és nem is szabad) visszametszeni, mert a gyümölcskezdemények ezeken helyezkednek el.

Minthogy a fügebokor délszaki növény, ezért zord telek után az ágak visszafagynak.

Előfordul, hogy a fügebokor tövig visszafagy, de tavasszal ismét kihajt. Ilyenkor van nehéz helyzetben a kertészkedő ember, mert a hajtások tömegesen nőnek meg és egymás hegyén-hátán küzdenek az „élettérért”. A visszafagyott fügebokrot szemmel kell tartani és a hajtásokat ritkítani, irányítani kell, hogy ismét formás és bőven termő fügebokor alakuljon ki.

gyumolcsbokrok metszese 02

További olvasnivaló a fügéről:

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR