Mielőtt letörne, így támasszuk alá a gyümölcsfa ágát

Mielőtt letörne, így támasszuk alá a gyümölcsfa ágát

A gyümölcsöskertben még számos idősebb, bőven termő fa áll. Közöttük igen értékes alma- és körtefákat találunk. Ezek megérdemlik a fokozott gondoskodást.

Az érő gyümölcs súlya alatt a fák koronája szétterül, az ágak víz-szintesre kényszerülnek és lehajlanak. Egyes esetekben a termés alatt a túlterhelt ágak letörnek, lerepednek. Ennek elkerülése céljából támasszuk fel a fákat karókkal, rudakkal vagy lécekkel. A támogatás nemcsak a koronák épségét védi, de csökkenti a szélviharok hatását is, amennyiben a szilárdan álló ágakról a szél kevésbé rázza le az érőfélben levő gyümölcsöket.

A letört, lerepedt ágakon a gyümölcs rendszerint beérik - ha nem is fejlődik ki olyan szépen, mint a korona egészséges, zavartalan tápanyag-ellátottságú részein. Mégis azt javasoljuk a fa további sorsának megkönnyítésére, hogy a letört ágakat haladéktalanul távolítsuk el, és a sebet simára faragva védőréteggel kezeljük.

idos fa ifjitasa 03

 

10 gyumolcsfa metszese dvd 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR